Zeneelmélet, gyakorlati tudnivalók, érdekességek. Hasznos kották pdf, guitar pro és text formátumban.

Gitár zeneelmélet, összhangzattan, skálák

Gitár zeneelmélet, összhangzattan, skálák

ALAP#2 A dúr és a moll hangsor /Videóval/

2019. december 13. - stratadmin

A dúr és moll a 2 legalapvetőbb skála, amellyel meg kell ismerkedni. Mind a 12 hangra felépíthető mind a 2 skála. Így összesen 12 dúr és 12 moll skálát tudunk megkülönböztetni. Minden dúr hangsornak van egy párhuzamos moll hangsora. Lássuk!

A legegyszerűbb dúr hangsor a C-dúr. A C-dúr hangjai: C, D, E, F, G, A, H.  Ezeket a TÖRZSHANGOKNAK nevezzük.

Párhuzamos moll: Minden dúrnak van egy párhuzamos mollja. A párhuzamos moll ugyanazokból a hangokból áll, mint a Dúr hangsor, csak a 6. fokról indítva. A törzshangok esetében ez a következő: A, H, C, D, E, F, G

A törzshangok szemléltetése zongorán a legegyszerűbb, hiszen ezek egybeesnek a fehér billentyűkkel.

zongora_hangok.jpg

A gitáron minden skála több fekvésben is elérhető. Az alábbi képen a legáltalánosabb fekvések találhatóak. Miért beszélünk fekvésekről? Egy adott fekvésben az adott skála a lehető legkevesebb munkával elérhető, ezáltal a leggyorsabb, legkisebb kéz-, és ujjmozgással lejátszható.

Mint arról szó volt minden dúrnak van párhuzamos mollja, amely ugyanazokból a hangokból áll, mint a dúr. Ez jelen esetben az 1. fekvés a gitárosoknál. Zongoránál a fehér bilentyűk A hangról indulva. Tehát az a-moll is a C-dúr egyik fekvése. Most még senkit nem terhelnék vele, de leírom. Ha az első hangja egy adott dúr skálának nem az alaphang, más néven tonika, akkor annak saját neve is van.

Mit jelent ez? A C-dúr skála C-vel kezdődik. Ha D hangról indítjuk annak is megvan a saját neve. Ezeket majd később móduszoknak nevezzük.

A fekete kör az alaphangot jelöli, jelen esetben a C hangot. Az arab számok mutatják hanyas ujjunkkal fogjuk le, a római számok mutatják a bund számát. A 0. bund minden esetben az üres húr.

 

 

c_major_guitar_scale.gif

 

 

 

A dúr skálát illetve a moll skálát nem a hangok adják, az már csak a következménye a ténynek, hogy a skálák fő jellegzetessége a hangok közötti távolság! A hangsor hangjai között egész vagy fél hang távolságok vannak. Lesznek skálák ahol akár több hang távolság is lehet... Vessünk egy pillantást a zongorára, elemezzük a fehér billentyű elhelyezkedését. A fehér billentyűk között legtöbbször 1 hang távolság van, 2 helyen pedig fél. - 1 oktávon belül persze. 1 oktáv: Egy adott hangtól ugyanaddig a hangig tartó távolság. Pl.: C-től C-ig.

MATEK: 2 fél hang távolsága megegyezik 1 egész hang távolságával. Ha egy hang egész hang távolságra van egy másik hangtól akkor az azt jelenti van közöttük egy fél hang. A Fél hang fél-fél hang távolságra van tőlük... :)

Tehát C-dúr esetén.

C -egész- D -egész- E -fél-F -egész- G -egész- A -egész- H  innen fél hangra van a kezdő hang!

Ezek a hangtávolságok minden hangnem igazak, ez a Dúr képzésének képlete. Pl. G-dúrban:

G -egész- A -egész- H -fél- C -egész- D -egész- E -egész- Fisz -fél- és tonika, tehát újra kezdődik.

A moll ugyanez, csak a 6.- fokról indulva.

Mi a fok? A hangsor egy adott hangja. Az első az alaphang, vagy tonika. Ez az első fok. C dúr esetében a C hang. A második fok a D hang. A fenti youtube videó tartalmazza az elnevezéseket is angolul. Hamarosan erre is rátérünk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarelmelet.blog.hu/api/trackback/id/tr368049340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása