Zeneelmélet, gyakorlati tudnivalók, érdekességek. Hasznos kották pdf, guitar pro és text formátumban.

Gitár zeneelmélet, összhangzattan, skálák

Gitár zeneelmélet, összhangzattan, skálák

ALAP#1 Kromatikus hangsor

2015. november 03. - stratadmin

Az alábbi anyagban a kromatikus illetve a diatonikus hangsorokról lesz szó. Érdemes megismerni az itt használt kifejezéseket, később még sokszor hivatkozunk rájuk. Igyekszem mindent több oldalról megközelíteni, érthetően magyarázni. Ha esetleg kérdésed van, kommentben nyugodtan tedd meg!

 

 

Kapaszkodjatok meg! Olvassátok el, de nem kell besz.rni.

A kromatikus hangsor olyan zenei hangsor, amelyben a diatonikus hangsor hét foka ki van egészítve öt olyan közbenső fokkal, amely annak egész hangközeit két-két fél hangközre osztja. Ezeket a közbenső fokokat a diatonikus hangközök „elszínezésével”, fél hanggal fel vagy lefelé történő módosításával lehet elérni. Így például a disz, ami fél hanggal magasabb a D-nél, és az esz, ami fél hanggal alacsonyabb az E-nél kiegyenlített hangolás esetén enharmonikus (azonos hangzású, de különböző törzshangokból módosított hangok).

Magyarázat:

A kromatikus hangsor tartalmazza az európai, mondjuk úgy klasszikus zenében használatos hangokat. C-től C-ig az összes hangot, fehér és fekete billentyűket a zongorán. Ezekből készítünk skálákat. Az a skála, amelyik az összes, azaz 12 hangot tartalmazza, a kromatikus skála, vagy 12-fokú skála! Ugye milyen egyszerű? 

Kiegyenlített hangolás esetén: Azt jelenti, hogy megállapodunk abban, hogy a módosított hang a szomszédaitól azonos távolságra van. Gitárosoknak, zongoristáknak nehéz elhinni de a cisz nem egyenlő a Desz-el. Mi ezt egyfajta középértéken fogjuk le, billentjük, ki hogy....

Diatonikus hangsor: 7 fokú skála, amelyben a hangokat úgy helyezzük el, hogy a 2 db. fél hang távolság a lehető legmesszebb legyen egymástól. Ne ijedjetek meg, ez a "sima" dúr skála és a "sima" moll skála.  Pl.: C D E F G A H C ! Ilyen hangsort bármelyik hangra építhetünk adott formula alapján, így összesen 12 féle van. Adott formula: Dúr esetében: egész-egész-fél-egész-egész-egész-fél   az utolsó egész után fél hangra újra ott a tonika, azaz az alaphang. Moll esetében  egész-fél-egész-egész-fél-egész-egész.

Moll skála: A H C D E F G A Tehát a dúr skála hangjai a-ról indítva.

Törzshangok: A zongorán lévő fehér billentyűk. Azaz: C, D, E, F, G, A, H, és kezdődik elölről C-vel. 

A kromatikus, azaz 12 fokú skálát zenére önmagában nem használjuk. színesíthetjük vele szólóinkat, de nem jellemző. Leginkább a manuche gitározásban használják. Ha érdekel keressetek rá Django Reinhardt-ra a Youtube-on. A neten találtok kromatikus skála ujjgyakorlatokat is.

Ilyen szavakkal kereshettek a külföldi oldalakon: cromatic, scale, lick.

 

C CISZ/DESZ D DISZ/ESZ E F/EISZ FISZ/GESZ G GISZ/ASZ A AISZ/B H
C D E F G A H
A H C D E F G

 

Kérdezz bátran!

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarelmelet.blog.hu/api/trackback/id/tr418046966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása