Zeneelmélet, gyakorlati tudnivalók, érdekességek. Hasznos kották pdf, guitar pro és text formátumban.

Gitár zeneelmélet, összhangzattan, skálák

Gitár zeneelmélet, összhangzattan, skálák

EGYÉB#1. Kiktől érdemes tanulni

2015. november 03. - stratadmin

Interneten fellelhető oktatóanyagok

Az internet minden területen megfigyelhető fejlődésével egyre több online elérhető zenével kapcsolatos felület érhető el. Sajnálatosan ezek közül egyre nehezebb megtalálni azt, amelyikre éppen szükségünk van. Sok esetben pedig pont azért nem használható, mert nem vagyunk azon a technikai fokon, amelyet megkíván, hogy ne csak lejátszuk, de értelmezzük is a hallottakat, pedig nagyon fontos. Feleslegesnek tartom szólókat tanulni, ha nem ismerjük, nem vagyunk képesek értelmezni a kíséretet. És ez csak egy példa. Ezzel szemben sok olyan előadó, tanár elérhető interneten, torrent letöltő oldalakon, könyv-, illetve füzet, CD vagy DVD formátumban formátumban, akik rendkívül jól használható kiadványokkal, előadásokkal örvendeztetnek meg minket hétről hétre.

Alább a személyes kedvenceim, akiket minden esetben javaslok. 

ALAPI ISTVÁN:

Az Edda Művek zenekar gitárhőse, a fúziós jazz rock magyar úttörője. Nem kell megijedni, az ő videóiban nincsenek se idegen civilizációk által gyakorolt belső masszázzsal kísért harmadik típusú találkozások, se mulatós zenék. Ami viszont van: Kifejezetten érthető előadásmód, hasznos ötletek, használható zeneelmélet. Nagyon jó gyakorlatokat mutat, jól magyaráz és ami a legfontosabb, hogy mindezt magyar nyelven teszi. Nekem megvallom szimpatikus figura. A kezdeti videókon látható frizura senkit ne ijesszen meg. Youtube-on, Face-en esetleg sztárklikk-en keressétek.

alapi_ma.jpg

alapi_regi.jpg

FRANK GAMBALE:

Grammy díjas gitárvirtuóz. Ausztrál származása ellenére Amerikában futott be a 80-as évek elején. Nem tudom miért vagyok ilyen fasz kritikus a frizurákat illetően de ő is nagyon kemény volt. Mindegy is. Ami fontos, hogy kíváló gitáros, és nagyon jó tanár. A modális skálák keresztapja. Autodidakta módon tanuló zenészként nagyon sokat köszönhetek neki. Haladó gitárosoknak alapmű bármelyik kiadványa. Fúziós jazz rocktól a modern rock zenén át a jazz zenéig mindenhez ért. Ami számunkra a legfontosabb tanítja és tudja. Elég ritka párosítás... :)

frank_ma.jpg

frank_regi.jpg

 

 MARC SABATELLA: Jazz improvizációs olvasókönyv

Ebben minden benne van, amire szükség van. nagyon jól összeszedett, részletes, mindenre kitérő kiadvány. Ingyenes letölthető magyar fordításban is. Szívből ajánlom. Én is sokat hivatkozok belőle.

http://www.makrai.net/balazs/primer/

 

JÓNÁS TAMÁS:

Kiváló magyar gitáros, aki nagyon jó oktató anyagokat készít. Keressetek rá!

jonas_tamas.jpg

 

Órákig lehetne sorolni a különböző művészeket akik készítenek "tutorial" videókat. Íme a leghíresebbek a teljesség hiányával:

 

Guthrie Govan - John Petrucci - John Satriani

 

 

 

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://gitarelmelet.blog.hu/api/trackback/id/tr388045202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása